Вічнозелені рослини для саду

Лавровишня лікарська

Лавровишня дуже невибаглива до умов зростання і добре росте на будь-якому садовому грунті. У регіонах із холодними зимами потребує захисту від східного вітру та яскравих променів зимового сонця.

Високорослі сорти використовують у помітних одиночних посадках у тінистих палісадниках,

Великі сорти лавровишні лікарської ідеально підходять для посадки під високими деревами або для заповнення порожнеч у змішаних групах дерев та чагарників.

Деякі чагарники можна використовувати як ґрунтопокривні рослини. Низькорослі сорти лавровишні можна садити в бочку або в кам’яне корито разом з вересовими травами, трав’янистими багаторічниками та цибулинними рослинами.

Пієріс

Елегантний, вічнозелений декоративний чагарник, чудово росте у півтіні. За допомогою пієрісу можна висвітлити тінисті кутки саду. У солітерних посадках пієріс зачаровує своєю елегантною формою росту, цікавими відтінками квітів та барвистим забарвленням молодого листя.

Пієріс без особливих проблем вписується в змішані живоплоти. Низькорослі сорти пієрісу в різних посудинах можна вирощувати на терасах, в садах на дахах або в патіо. Пієріс також є незамінним для садів у японському стилі.

Самшит вічнозелений

Класичний чагарник для вічнозеленого живоплоту або куліси, також його використовують для обрамлення клумб і рабаток. З кущиків самшиту формують найнезвичайніші фігури та геометричні форми. Високорослі сорти самшиту вічнозеленого використовують для формування вічнозелених огорож. Деякі сорти відрізняються благородним відтінком синьо-зеленого листя і морозостійкістю.
Для бордюрів можна використовувати слабкий сорт, який без обрізки не перевищує 60-80см у висоту.

Бірючина

Добре піддається формувальному обрізанню чагарник з розташованим один проти одного цілісним листям. Залежно від місця його зростання може бути листопадним, напіввічнозеленим або вічнозеленим.

Бірючина добре піддається обрізанню, тому її часто використовують для створення живоплотів. Для низьких обрамлень підходить бірючина звичайна. Для густих живоплотів висотою 1-2 метри і шириною 50-80 см можна використовувати й інші сорти.

Кальмія

Найкрасивіший вічнозелений квітучий чагарник. Кальмія вузьколиста – компактний чагарник заввишки до 1 метра. У хороших умовах вона поступово розростається і перетворюється на ґрунтопокривну рослину.

Кальмія, широколиста заввишки 2-3 метри зовні дуже схожа на рододендрон. Її еліптичне листя зверху темно-зелене і блискуче, знизу світло-зелене.

Піраканта

Маленький або середньорослий розлогий чагарник з густим прямим або вигнутими гілками, пагони яких вкриті довгими і гострими шипами. Піраканта – популярний універсальний чагарник. При одиночній посадці піраканта розростається у великий кущ, який також чудово підходить для утворення густих живоплотів.

Рододендрон

Ця назва поєднує безліч різних видів та гібридних форм роду рододендрон. Їх характерні риси – міцне листя і незвичайної краси квітки, які прикрашають наші сади своїми яскравими відтінками. Серед них є як низькорослі чагарники, так і невеликі деревця. Квітки рододендронів можуть бути білими, фіолетовими, червоними, рожевими або яскраво-жовтими.

Калина Давида

Вічнозелений низькорослий чагарник (до 1 метра) росте повільно, має компактну крону і горизонтально розташовані симетрично пагони, що ростуть. На темно-зеленому листі добре виділяються паралельні глибокі жилки. Цвіте рослина рожево-білими квітами, які зібрані в зонтикоподібні суцвіття, що пізніше перетворюються на плоди незвичайного блакитного забарвлення.

Магонія падуболиста

Вічнозелений чагарник із сімейства барбарисових (Berberidaceae). Магонія цінується за щільне блискуче листя, запашні кисті жовтих квітів і їстівні темно-фіолетові, кислуваті на смак, ягоди, які в міру дозрівання набувають насиченого темно-фіолетового кольору з сизим нальотом. Саме плоди надають чагарнику помітний, екзотичний вигляд.

Верес

Вічнозелений чагарник з стеблами, що сильно гілкуються, і дрібним тригранним листям, у якого відсутні черешок. Розрізняють карликові форми, що слабо ростуть або стелиться (заввишки 15см), середньо-рослі (заввишки до 30см) і кущисті (заввишки до 80см). Вересом можна декоративно оформити укоси, карликові сорти ідеальні для альпінаріїв.