Народні методи боротьби з жуком колорадським

Зараз дуже популярні екологічно чисті продукти, вирощені на своїй ділянці і своїми руками. Для «чистих овочів» не рекомендується використовувати хімікати як підживлення та для боротьби зі шкідниками. У статті будуть розглянуті методи боротьби з набридливим жуком колорадським простими способами.

Безперечно, що позбавлятися комах за допомогою хімії, вийде собі дорожче. Ця хімія разом з картоплею потрапляє в організм (про наслідки говорити не варто), насіння втрачає свою схожість та родючість. Та й у землі цієї хімії залишається багато. Ось із цих причин варто спробувати народні екологічні засоби.

Є основні правила, яких потрібно дотримуватись при користуванні натуральними методами:

– посипання, опудрювання слід проводити за росою або після дощу;

– обприскування настоями трав потрібно проводити лише тоді, коли жук з’явився. А якщо личинки відкладені – момент втрачено.

– Добре в настої додавати господарське мило: від нього вмирають личинки, мило прилипає до листя, що посилює ефект.

Найпростішим способом боротьби з жуком та його личинками є ручний збір. Але при збиранні недостатньо просто скинути з куща шкідника. Краще збирати в ємність із соляним розчином. При невеликих посадках можна регулярно збирати жуків, але коли площа посадки велика, про ручний спосіб варто забути.

Посипання золою. Цей метод досить ефективний, якщо зола з березових дров. Але підійде будь-яка інша. Таку процедуру найкраще проводити рано вранці на вологі від роси листя. Найкращий результат можна отримати, якщо і земля навколо куща буде оброблена золою. До початку періоду цвітіння можна пару разів на місяць, а після, лише раз на місяць присипати кущі картоплі золою.

Посипання кукурудзяним борошном. Принцип той самий, що й із золою. При попаданні кукурудзи всередину жука вона починає набухати, що веде до загибелі комахи.

Посипання міжрядь тирсою. Жуки починають обходити стороною ті місця, де лежать тирса. Запах дерева жукам не подобається. До цвітіння можна обробити тирсою кілька разів на місяць, а після того, як вони відцвітуть досить і одного разу.

Відмінним способом є посадка квітів, запах яких відлякує жука. До них відносяться чорнобривці, котівник, яснотка, пижма, календула, коріандр, настурція.

Фазани та цесарки люблять поїдати колорадських жуків. Інші птахи не наважуються жуками ласувати з-за отрути, що міститься в них, – соланіну.

Банку – пастка. У банку покласти картоплю, розрізану навпіл. Банку закопати так, щоб шийка банки була на одному рівні із землею. Жуки, залучені запахом картоплі, потрапляють у банку, а виповзти не можуть.

Відвар з лушпиння цибулі допомагає боротися з колорадським жуком. Приготувати його легко. Добу настояти лушпиння цибулі на окропі. Потім розвести у пропорції 1:1. Отриманою рідиною обприскати бадилля картоплі.

Вугільна – бітумний пил застосовується для знищення личинок. Кілограм суміші змішати з 2 кілограмами торфокрихти і розпорошити по кущах картоплі.

Розчин з оцтом та содою діє і на дорослого, і на личинок. У 10 літрів води влити половину пляшки оцту та 100 грамів соди. Все ретельно розмішати та обприскати.

Можна обробити картоплю відваром ромашки. У 250 г кольорів квітки вливають літр окропу. Настоявши 2 години, додають пару крапель рідкого мила та обприскують картоплю.

У статті були представлені найпростіші, але найдієвіші методи, які дозволять перемогти цього шкідника. Якщо користуватися народними способами боротьби зі шкідниками, то й картопля на столі буде екологічно чистою.